Naar boven

Wie zijn wij?

Honderd jaar Blom in Drachten. Een terug- én vooruitblik!

Wie aan shoppen in Drachten denkt, denkt vast en zeker ook aan Blom Mode. De iconische winkel in de nabijheid van het Carillon kent vele vierkante meters mode, styling en gezelligheid. Een prachtige zaak die niet meer weg te denken is uit het centrum van Drachten. Wanneer je je erin verdiept, kom je erachter dat de bedrijven van Blom een lange historie kennen in Drachten. Maar liefst honderd jaar drukte de familie met haar ondernemingen een zekere stempel op de plaatselijke middenstand.

Tijd om terug te blikken! Op mooie herinneringen en dierbare momenten. Op de verschillende zaken en formules die door de jaren heen de revue passeren. Het bedrijf waar persoonlijkheid, service, klantgerichtheid en vriendelijkheid centraal staat.

Maar zeker ook tijd om vooruit te kijken.

Het begon allemaal in 1921…

Het was het jaar dat de opa Hans en oma Grietje, de grootouders van Douwe en Wiardus, begonnen met hun manufacturenwinkel aan de Stationsweg. Douwe: “Ze verkochten een heel uitgebreid assortiment op het gebied van textiel. Zo hadden ze bijvoorbeeld knopen en ritsen in de verkoop, maar ze verkochten ook matrassen. De ouders van Douwe en Wiardus zaten ook in de textiel en kochten het pand aan het Moleneind zz, nummer 5. Dat is waar nu het bedrijf Dish&That gevestigd is.  

 


Specialiseren in damesmode

Het hele gezin Blom woonde in die tijd boven de zaak, vertelt Douwe. Wiardus vult hem aan dat ze al vrij snel naar een groter huis moesten uitkijken. “Er werden maar liefst tien kinderen geboren. Het woonhuis aan het Moleneind werd verruild voor een royalere woning aan de HBS-straat. Onze vader was een doortastende man die goed wist wat hij wilde. Hij was mede-oprichter van de Christelijke LEAO en hij was nauw betrokken bij de Oranjevereniging. Ook kocht hij in 1974 het oorspronkelijke postkantoor aan de Noorderbuurt 30. Hier werd, na sloop en nieuwbouw, de kledingzaak van Blom gevestigd.

“Nu vinden we dat zonde, maar die nieuwbouw paste helemaal bij de moderne tijd”, aldus Douwe. In het nieuwe pand aan de Noorderbuurt werd lingerie, dames- en kinderkleding verkocht, zowel op de begane grond als op de etage. In de tea-room, op de 1 etage, had men een mooi uitzicht over de promenade. Later werd de kinderkleding, aan de Noorderbuurt 20, gevestigd en gingen onze ouders zich steeds meer specialiseren in damesmode.

Benetton in Friesland

Ergens rond 1980 begonnen Douwe en Wiardus ook interesse te krijgen in de verkoop van kleding. Douwe: “We hebben in 1987 het bedrijf van onze ouders overgenomen. Ongeveer in diezelfde tijd openden we onze eerste franchise, een Benettonwinkel. Het was de eerste Benetton in heel Friesland. Een echte mijlpaal! En het was ook de plek waar ik met Janny, mijn vrouw ging wonen.” Het jonge stel betrok de bovenverdieping van de Bennetonwinkel en ook Janny raakte steeds meer geïnteresseerd in de modebranche. Janny: “Van oorsprong zat ik in het onderwijs, maar ik werd mede door mijn schoonouders enthousiast gemaakt om de winkel samen met Douwe te gaan doen. Dat ging natuurlijk vaak zo in die tijd. Maar juist het goede voorbeeld van mijn schoonouders en de manier waarop zij het aanpakten, sprak mij erg aan. Dat maakte me enthousiast. Mijn schoonvader had het bijvoorbeeld altijd over ‘wij’. Dat vond ik zo mooi, ze deden het echt samen. En wij hebben die manier van werken voortgezet.”

Altijd vooruit blijven kijken

Of Janny het lastig vind om altijd met Douwe samen te werken? “Nee, helemaal niet,  we staan achter elkaar en steunen elkaar. We hebben trouwens heel duidelijk onze eigen taken binnen Blom Mode. We zien elkaar soms hele dagen niet.” Douwe vult aan: “Dat klopt, Janny is onder meer verantwoordelijk voor de inkoop en daarvoor is ze veel op pad. Ik ben samen met Wiardus meer van achter de schermen, de formules en het kantoor.” Na Benetton hebben Douwe en Wiardus inderdaad nog meerdere andere formules naar Drachten gehaald. Wiardus: “Dat is denk ik ook onze kracht, om telkens vooruit te blijven kijken en met je tijd mee te gaan. Zo ook in de jaren negentig. We wilden verjongen maar niet binnen Blom Mode, omdat dat een prima concept was. We openden Upto Date met jongere mode en werden ook franchise voor Esprit en Gerry Weber.”

Extra aandacht en advies

Douwe en Wiardus blijven altijd kijken naar nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen. “Ik verwacht eigenlijk niet heel grote verandering in de modebranche op zich. Wel zien we natuurlijk een duidelijke verschuiving van winkelbezoek naar online shoppen. Maar wij denken dat een fysieke winkel altijd zijn waarde behoudt. Daarom willen we vooral een combinatie van online en fysiek winkelen in onze winkels benadrukken. Alles online bestellen is mooi, maar wij zien ook dat stylingadvies heel belangrijk blijft. In de winkels wordt je verrast door de vele combinatie mogelijkheden. Daar blijft naar ons idee altijd markt voor, voor en persoonlijk advies op maat en dat beetje extra aandacht. Wij maken mensen graag blij en blijven het fantastisch vinden wanneer mensen happy onze winkels verlaten.”